BrainGain-project Somalië: enthousiast ontvangen!

Op 16 december 2016 is de afsluitingsbijeenkomst geweest van het BrainGain-project èn van het samenwerkingsverband tussen de NMI en de FSAN, de Federatie van Somalische Associaties Nederland. Hoogopgeleide Somaliërs in Nederland gaan naar Somalië terug om daar drie tot zes maanden voor een organisatie te werken. Centraal bij deze uitzending is kennisoverdracht. Gewerkt is in het onderwijs, ziekenhuizen, laboratoria en in de landbouw.

Vanwege de deskundigheid op het gebied van remigratie, is het NMI destijds benaderd om een samenwerking aan te gaan met het FSAN, die nu al een aantal jaren plaatsvindt. Zo heeft het NMI twee trainingen gegeven, een in 2015 en een vorig jaar. Ook hebben we een brochure samengesteld met informatie over een al dan niet tijdelijk vertrek naar Somalië.

Waar loop je tegenaan als je remigreert bijvoorbeeld? Welke verzekeringen, regelingen en uitkeringen kunnen mee? Het NMI verzorgt voorlichting over deze en andere vragen. Door de deskundigheid van het NMI op dit gebied zijn de trainingen, in samenwerking met het FSAN, een succes gebleken.

“Een goedlopend project!”

Tijdens de slotbijeenkomst in december 2016, vertelden de mensen die in Somalië zijn geweest hun ervaringen. Het enthousiasme van deelnemers én geïnteresseerden is groot: nog steeds melden mensen zich bij de FSAN aan voor dit project. Het NMI staat natuurlijk open voor continuering van het succesvolle samenwerkingsproject. Met de toekomst is men dan ook al bezig. “Eerst maar eens de verkiezingen afwachten en wellicht komt er dan een mogelijkheid om bij de minister te pleiten voor het behoud van zo’n goed en goedlopend project!” 

MEER INFORMATIE OVER REMIGREREN

NMI APP

Download nu onze remigratie app op je smartphone of tablet.