Actueel

Hoe regelt u een bewijs van in leven zijn?

Een bewijs van in leven zijn is een schriftelijke verklaring dat u in leven bent. Pensioenfondsen, levensverzekeraars of andere uitkerende instanties zoals de SVB kunnen u daar om vragen.

De verklaring die u voor Nederland nodig heeft, wordt een bewijs van in leven zijn of levensbewijs genoemd en is feitelijk een uittrekstel uit de Basisregistratie Personen (BRP). Hieronder leest u hoe en waar u een levensbewijs kunt opvragen.

-Ga naar www.nederlandwereldwijd.nl

-Rechts onderin de blauwe balk vind u onder het kopje Service de optie Landen & gebieden.

-Vul daar het land waar u woont in.

-Klik vervolgens links boven in het menu de optie Wonen en werken aan.

-Onder de letter V vindt u het onderwerp Verklaring in leven zijn.

-Als u daar op klikt, vindt u alle benodigde informatie voor het aanvragen van een levensbewijs in het betreffende land.

Heeft u een levensbewijs nodig voor gebruik in het buitenland, dan heet de verklaring attestatie de vita. De attestatie de vita is internationaal erkend en wordt vaak in twee talen opgemaakt. Heeft u deze nodig voor een organisatie buiten Nederland? Dan kunt u de attestatie de vita aanvragen bij de gemeente waar u woont. Het verschilt per gemeente wat de kosten zijn (rond de €20) en of u moet langskomen, of dat u de aanvraag via de website  kunt indienen.

09-03-2022